Pratik öğünlerin ve kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta haşlama. Peki her seferinde ideal formda haşlanmış yumurta yapmak mümkün mü? Rafadan, katı veya kayısı kıvamında yumurta haşlama için ipuçlarımız sizlerle. Her damak tadına uygun, tam kıvamında haşlanmış yumurta yapmak için siz de önerilerimizi ve püf noktalarımızı inceleyebilirsiniz. İster hızlı bir sabah kahvaltısında ister doyurucu bir öğlen yemeğinde kullanmak için haşlanmış yumurtalarınızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Yumurta Haşlama Süreleri
Tam kıvamında haşlanmış yumurta elde etmek için haşlama sürelerine dikkat etmelisiniz. Yumurtanın boyutuna, ateşin derecesine ve buzdolabının ısısına uygun olarak doğru haşlama süresini bilerek mükemmel yumurta haşlamak çok kolay. Standart boyutlardaki, oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar için haşlama süreleri;
- Cıvık yani beyazı tam pişmemiş ve sarısı sıvı kıvamda yumurta için 3-4 dakika haşlama yeterlidir.
- Beyazları pişmiş sarısı cıvık halde rafadan yumurta isterseniz 4-5 dakika pişirmelisiniz.
- Beyazı tam olarak pişen ve sarısı hafifçe katılaşmış ancak sulu kalmış kayısı yumurta için 6-7 dakika haşlama yapmalısınız.
- Beyazı da sarısı da tam olarak pişmiş olan katı yumurta 10-12 dakika haşlanır.
Yumurta Haşlama Teknikleri: Rafadan, Kayısı ve Katı Yumurta
Genel olarak yumurta haşlama süreleri 3 ile 12 dakika arasında değişir. Ancak tam kıvamında haşlanmış yumurta yapmanın tek koşulu doğru süre değildir. Yumurta haşlama tekniklerini bilmelisiniz. Öncelikle tüm yumurta haşlama işlemleri için kullanabileceğiniz tüyoları verebiliriz. Sonrasında istediğiniz sıvılık düzeyine özel ipuçlarımız sizlerle.
- Her zaman oda sıcaklığındaki yumurtaları kullanmalısınız. Eğer buzdolabından çıkardığınız yumurtaları haşlayacaksanız ılık suda birkaç dakika bekleterek soğukluğun kırılmasını sağlayabilirsiniz.
- Yumurta haşlama süreleri kaynar su içine yumurtanın bırakılması ile başlar. Diğer bir deyişle yumurta haşlamak için her zaman kaynar su kullanmalısınız.
- Yumurtaları kaynayan suyun içerisine bir yemek kaşığı yardımıyla koyabilirsiniz. Bu sırada nazik olmalısınız, eğer çok hızlı bırakırsanız yumurtanız çarparak kırılabilir. Beyazı dışarı akabilir.
- Yumurtalar sıcak kaldığı sürece pişmeye devam edeceğinden, ilgili yumurta haşlama süresi dolduğunda yumurtaları bir kaşık yardımıyla alarak soğuk suyun içine bırakmalısınız. Henüz ılıkken yumurtalık modelleri ile sofraya getirebilirsiniz.
- Yumurtanın çatlamasından endişe ederseniz kullanabileceğiniz birkaç püf nokta var.
- Suya koymadan önce yumurtaların kabuğunu limonla ovabilirsiniz.
- Kaynayan suyun içine bir adet kibrit çöpü bırakabilirsiniz.
- Suya biraz tuz atmak da çatlamayı engeller.
- Yumurta haşlama sırasında çok yüksek ateş kullanmamalısınız. Yüksek ateş yumurtaların çatlamasına sebep olabilir.
Rafadan Yumurta Nasıl Haşlanır?
İçi akışkan, beyaz kısmı hafifçe katılaşmış yumurtaya rafadan denir. Birçok kişinin en sevdiği kahvaltılıklardan biridir. Ancak tam kıvamında rafadan yumurta haşlamak uzmanlık ister. Kahvaltı şeflerinin sır gibi sakladığı rafadan yumurta yapma püf noktaları sizlerle;
- Haşlanmış yumurtanızın rafadan olmasını istiyorsanız, her zaman taze yumurta kullanmalısınız.
- Oda sıcaklığındaki yumurtayı kaynar suya attıktan sonra kronometre tutmalı veya dakikaya dikkatle bakmalısınız.
- Kaynamaya devam eden suyun içinde, yumurtanın 3-4 dakika kalması yeterlidir. Bu sırada orta ateşte pişmesine dikkat etmelisiniz.
- Süre dolar dolmaz yumurtaları kaşık yardımıyla almalı ve soğuk suya koymalısınız.
- Rafadan yumurta kesinlikle sofraya gelene kadar soyulmaz. Yumurtalıklarla servis etmeli ve yanında bir kaşık sunmalısınız.
İşte rafadan yumurta haşlamak bu kadar kolay. Tam kıvamında haşlanan yumurtaları Pip Studio yumurtalık modelleri ile neşeli aile kahvaltılarına taşıyabilirsiniz. Birbirinden renkli, eğlenceli ve şık modelleri ile Pip Studio sofralara neşe katar. Kaliteli porselenden yapılan kullanışlı tasarımlar rafadan yumurta servisini şıklıkla buluşturur.
Kayısı Kıvamında Yumurta: Orta Derecede Pişmiş Yumurta İpuçları
Rafadan ve katı yumurta arasında kalan pişme derecesi kayısı adını alır. Sarısı hafifçe koyulaşmış ancak hala akışkan olan yumurtalar, rengi ile kayısıyı andırır. Bu nedenle orta pişmiş haşlanmış yumurtalara kayısı denir. Bu kıvam avokado tostlar yapmak için idealdir. Özellikle modern kahvaltı tabağı modelleri içinde şık servisler hazırlamak isterseniz yumurtanızı kayısı kıvamında pişirmelisiniz. Peki ama nasıl? Orta derecede pişmiş yumurta nasıl haşlanır?
Kayısı kıvamında yumurta yapmak için haşlama kabındaki suyun yumurtanın 2-3 santim üstünde olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynayan su içinde yumurtalar sadece 6-7 dakika kalır. Kesinlikle daha fazla tutmamalısınız. Süre dolduğunda yumurtaları nazikçe soğuk su dolu bir kaba almalısınız. Yumurtalar elle alınabilecek ısıya geldiğinde servise geçebilirsiniz. Hızlıca soyup ikiye böldüğünüzde kayısı kıvamını göreceksiniz.
Katı Yumurta Nasıl Haşlanır?
Haşlanmış yumurta yapmanın en kolayı katı yumurta hazırlamak sanıyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Tam kıvamında katı yumurta hazırlamak uzmanlık ister. Çünkü yumurta fazla haşlandığında sarı kısmı grileşmeye başlar. Bu da besin değeri ve lezzet kaybı demektir. Bu nedenle tam pişmiş yumurta haşlamak için süreye çok dikkat etmelisiniz.
Yumurtaları üstünü geçecek kadar kaynar suya bıraktıktan sonra en fazla 12 dakika haşlamak gerekir. Süre tutmalı ve 12 dakikayı geçmemelisiniz. Pişen katı yumurtaları hemen soğuk su dolu bir kaba almalısınız. Böylece pişmeyi durdurmak mümkündür. Arkasından servis ürünleri ile sunuma geçebilir, yumurtaları dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?
Yumurtanın pişme süresi boyutuna, tazeliğine, cinsine göre değişir. Oda sıcaklığı, hatta yumurta sıcaklığı bile önemli faktörlerdir. Bu nedenle yumurtanın net olarak belli bir dakika içinde pişmesini söylemek oldukça zor. Ancak aşağı yukarı tahminler yapabilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken temel bilgiler kısaca şöyle;
- Rafadan yumurta için 3-4 dakika
- Kayısı yumurta için 6-7 dakika
- Katı yumurta için 10-12 dakika haşlama yeterlidir.
Bu süre her zaman kaynayan suya atılan yumurta için geçerlidir. Eğer oda sıcaklığında su kullanıyorsanız, su kaynama derecesine gelene kadar ki süreyi saymamalısınız.
Yumurta Haşlama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Haşlanmış yumurta hazırlarken birçok kişinin aklına aynı sorular gelir. Yumurta haşlama ile ilgili en çok sorulan soruları sizin için derledik. İşte yanıtları;
Haşlanmış yumurtanın kabuğu neden zor soyulur?
Taze yumurtalar daha zor soyulur. Kolay soyma için yumurtaları sıcak sudan aldıktan sonra buzlu suya koyabilirsiniz.
Grileşen katı haşlanmış yumurta yenir mi?
Yumurtanın fazla pişmesi grileşmesine neden olur. Bu besin kaybı ve kükürt reaksiyonunun göstergesidir. Grileşen yumurtaları yememeye özen göstermelisiniz.
Haşlanmış yumurta ne kadar, nasıl saklanır?
Kabuklu haşlanmış yumurtaları birkaç gün içinde tüketmelisiniz. Kabukları soyulmuş yumurtaları ise mümkünse bir gün içinde yemelisiniz. Yumurtaları her zaman buzdolabında saklamanız gerekir.
Haşlanmış yumurta ile neler yapılır?
Avokado tost yaparak haşlanmış yumurtaları porselen kahvaltı tabağı modelleri içinde servis edebilirsiniz. Son derece şık bir kahvaltı sunumu oluşturmak mümkündür. Bunun yanında biraz kakao ve sütle karıştırarak haşlanmış yumurtadan fit pudingler yapmak oldukça moda, deneyebilirsiniz. Haşlanmış yumurtaların sarısını baharatlar ve biraz yağ ile karıştırarak yeniden yumurtaların içine yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde kahvaltıda farklı bir sunum hazırlayabilirsiniz. Son olarak haşladığınız yumurtaları baharatlı yağ içinde biraz pişirmek lezzetini arttırır. Sahanda yapacağınız bu işlem sonrasında yağlı haşlanmış yumurtaları yine sahan içinde sofraya getirebilirsiniz.
Yumurta haşlama için tazelik nasıl anlaşılır?
Yumurtaların taze olup olmadığını anlamak için bir bardak su kullanmalısınız. Oda sıcaklığındaki su ile dolu olan bardağa yumurtayı bıraktığınızda taze ise dibe çöker. Bayat yumurta ise su üstünde yüzer. Bunun yanında yumurtanız yan yatarsa bu da tazelik işaretidir. Sadece bir bardak su ile yumurtanın taze veya bayat olduğunu anlayabilirsiniz. Yumurta haşlamadan önce mutlaka malzemenin taze olduğundan emin olmalısınız.