Suda bulunan mineraller zaman içinde birikir ve kireç oluşur. Çamaşır makinesi gibi büyük beyaz eşyaların yanı sıra küçük ev aletleri de kireçten zarar görür. Peki cihazların performansını ve hazırlanan yiyecek, içeceklerin tadını değiştiren kireç ile başa çıkmak gerçekten zor mu? Kettle kireci temizleme işlemi için vereceğimiz ipuçları ile şimdi çok daha kolay. Siz de kettle temizleme işlemine yalnızca birkaç adım ekleyerek kireçsiz cihaza kavuşabilirsiniz. İlk olarak doğal kireç temizleme yöntemlerini deneyebilirsiniz. İşte kireci mutfağınızdan söküp atacak ipuçları;
Kettle Kireci Nasıl Temizlenir?
Kettle cihazının kireçlendiğini dibine bakarak anlayabilirsiniz. Kireç kettle’ın dibinde ve ısıtıcı rezistansında birikir. Tortu şeklindeki bu birikinti genellikle sert, sarımsı gri renkte olur. Metalik yüzeylerde kumlu his ile fark edebileceğiniz kirecin birçok zararı var. Kireçli kettle’ın su ısıtma süresi ve enerji tüketimi daha fazla olur. Üstelik kireçli su ile hazırladığınız içeceklerin lezzeti daha yavandır. Bu nedenle kettle kireci temizleme işlemini düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz. Böylelikle hem tasarruf ve temizliği etkili kılabilir hem de içeceklerin lezzetini koruyabilirsiniz. Üstelik can sıkıcı kireç tabakasını temizlemek doğru yardımcılar ile oldukça zahmetsiz. Birkaç doğal malzeme ve pratik ipucu ile siz de mutfak cihazlarını pırıl pırıl yapabilirsiniz.
Karbonatla Kettle Kireci Temizleme
Ekonomik ve etkili ilk yöntem karbonatla kettle kireci temizlemedir. Kireci sökmek için kettle haznesinin içine bir yemek kaşığı karbonat ve bir su bardağı su eklemeniz gerekir. Sonrasında karbonatlı çözeltiyi su ısıtır gibi kaynatmalısınız. Karışım kaynadığında cihazı kapatın ve 15 dakika bekleyin. Bu sırada karbonat ve sıcak su kireci çözmeye başlar. Ardından sıcak suyu dökün ve kettle’ı yıkayın. Az ve orta derece kireçlenme varsa doğal kireç çözme yöntemleri yeterli olur. Özellikle SMEG ürünleri gibi kaliteli cihazları temizlerken aşındırıcı olmayan doğal yöntemleri kullanmayı tercih etmelisiniz.
Limon Tuzuyla Kettle Kireci Temizleme
Aynı karbonat gibi limon tuzuyla kettle kireci temizleme işlemi için de sıcak su kullanmak gerekir. Ancak limon tuzu asidik olduğu için su miktarı biraz daha artar. Şöyle ki, inatçı kireç için yarım litre suya bir yemek kaşığı limon tuzu eklenir. Kettle’ı çalıştırıp suyu kaynattıktan sonra 30 dakika beklemek gerekir. Kaynayan suyun ardından kettle’ı kapatıp suyun yavaş yavaş ılımasını beklemeniz yeterlidir. Limon tuzu ile asidik hale gelen su, soğurken kireci de sökmeye başlar. Yarım saat sonunda kireç temizleme için hazneyi durulayıp yıkamalısınız.
İşlem sırasında tel gibi çizici malzemelerden uzak durmalısınız. Ayrıca limon tuzuyla kireç temizliği sırasında yapılan en büyük hata yüzeyleri limon tuzu ile ovmaktır. Bu işlem cihazı çizer ve zarar verir. Limon tuzunu her zaman eriterek kullanmalısınız.
Sirkeyle Kettle Kireci Temizleme
Evinizde limon tuzu yoksa sirkeyle kettle kireci temizleme yöntemine başvurabilirsiniz. Doğal ve etkili bu yöntem için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Yarım su bardağı beyaz sirke ve aynı oranda su ile karışım hazırlayıp kaynatmanız gerekir. Kaynayan karışımın ardından cihazı kapatıp 30 dakika bekleyin. Sonrasında cihazın su temasına uygun kısımlarını bol su ile durulamalısınız. Sıvı temasına uygun olmayan yerleri nemli bez ile silmeniz gerekir. Sirke yoğun bir koku bırakabilir. Bu nedenle kettle’dan kireç sökme işleminin ardından cihazda birkaç kez su kaynatabilirsiniz.
Patates Kabuğuyla Kettle Kireci Temizleme
Çoğu kişi bilmez ancak patates kabuğu kettle kireci temizlemek için birebirdir. Doğal bir yöntem olan patates kabuğu ile kireç sökme için önce kettle’da su kaynatmalısınız. Kaynayan suyu dökmeden 10 dakika kadar beklemeniz gerekir. Ardından su el değecek ısıya geldiğinde patates kabukları ile kettle’ı ovmalısınız. İçindeki nişasta kirecin sökülmesine yardım eder. Bu yöntem ile çöpe gidecek patates kabuklarını da değerlendirmeniz mümkündür.
Kireç Çözücüyle Kettle Kireci Temizleme
Doğal kettle’dan kireç çözme yöntemleri işe yaramazsa kimyasal kireç çözücüleri deneyebilirsiniz. Marketlerde bulabileceğiniz kimyasal ürünler ancak çok sert ve yoğun kireç için kullanıma uygundur. Öte yandan bu ürünler son derece hassas olduğu için üzerindeki talimatlara uymanız gerekir. Eldiven ve maske takmayı ihmal etmemelisiniz. Talimata uygun olarak kireç çözücüyle kettle kireci temizleme işleminden sonra cihazı iyice durulamalısınız. İyice havalandırdığınız bir ortamda temizliği yapmayı tercih edebilirsiniz.
Öte yandan kimyasal uygulama öncesinde kettle modelleri için özel kullanım kılavuzlarını okumalısınız. Birçok marka hassas cihazlar için kendi kireç çözücü ve temizleyici ürünlerini sunar. Market ürünlerini almadan önce markaların kireç temizliği için önerilerini incelemelisiniz. Her zaman cihaz kullanım kılavuzundaki temizlik talimatlarına uygun işlemler yapmalısınız.
Kettle Kireci ve Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Su ısıtıcınızı uzun yıllar, ilk günkü performans ile kullanmak için bakıma dikkat etmeniz gerekir. Kettle kireçlenmesi yalnız estetik değil aynı zamanda fonksiyonel bir sorundur. Cihazın performansını ve ömrünü direkt etkiler. Bu nedenle doğru bakım ve uygulamalar ile ara ara kettle’ın kireç temizliğini gerçekleştirmelisiniz. Kettle kireci ve bakımı hakkında sıkça sorulan sorular size bilgi verebilir.
Kettle Neden Kireçlenir?
Kireç sudan gelir. Suyun içindeki mineraller zamanla katılaşarak dibe çöker ve kettle’a yapışır. Siz de karbonat, sirke gibi doğal malzemeler ile kettle kireç temizliği yapabilirsiniz. Şebeke suları ne kadar sertse kireçlenme o kadar fazla olur.
Kettle Rezistans Kireci Nasıl Temizlenir?
Rezistans kirecin en çok biriktiği ve girintili yapısı nedeniyle en zor temizlendiği yerdir. Doğal yöntemlerle kettle’da kireç temizliği yapabilirsiniz. Bu sırada ince ve yumuşak uçlu bir diş fırçası ile rezistans aralarını temizleyebilirsiniz. Eğer bir türlü etkili sonuç alamadıysanız kapalı rezistanslı kettle modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece temizliği daha kolay yapabilirsiniz.
Kireç ile Kaplanmış Bir Su Isıtıcısını Temizlemek İçin Hangi Maddeler Kullanılmalıdır?
Uzun süre kettle için kireç temizliği yapmazsanız kireç tüm hazneyi kaplar. Bu durumda, kireç ile kaplanmış bir su ısıtıcısını temizlemek için önce doğal yöntemleri denemelisiniz. Karbonat, limon tuzu, sirke ile kireç temizliği işe yaramazsa kimyasal malzemelere başvurabilirsiniz. Ancak kullandığınız ürünün kettle’a zarar vermemesi gerekir.
Su Isıtıcıdaki Kireç Oluşumu Nasıl Önlenir?
Uzun ömürlü kullanım ve performans koruması için kettle’da kireç oluşumunu önlemelisiniz. Peki su ısıtıcısındaki kireç oluşumu nasıl önlenir?
- Arıtma işlemi kireci hafifletebilir. Bunun için ısıtıcıda her zaman arıtılmış su kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Kettle’da şebeke yerine kireçsiz temiz içme suyu kullanabilirsiniz.
- Her kullanım sonrası suyu boşaltmalı ve hazne içinde su bırakmamalısınız.
- Düzenli olarak kettle’da kireç temizliği yapmalısınız. Kireç tabakası kalınlaştıkça temizlik zorlaşır.
Kettle Ne Kadar Sıklıkla Temizlenmelidir?
Kullanım yoğunluğuna, suyun sertliğine bağlı olarak kettle temizleme süresi değişir. Ortalama haftada bir kettle kireç temizliği yaparak su ısıtıcısının performansı korunur. Eğer bölgenizdeki sular çok kireçli değilse, iki haftada bir kireci temizleyebilirsiniz. Kireç birikimini gözlemleyerek karar vermeniz uygun olur.
Düzenli bakım tüm mutfak araçları ve cihazları için gereklidir. Kettle’ların ömrünü, performansını korumak için temizliğe ve bakıma dikkat etmelisiniz. Uzun yıllar aynı ürünlerden yüksek performans almak için kaliteli seçimler yapmalı ve bakımına özen göstermelisiniz. Mutfağınızın yardımcısı olacak seçkin marka ve ürünler Grace Brands’te sizlerle. Siz de estetik ve fonksiyonel su ısıtıcıları, mutfak ve servis ürünlerini Grace Brands’in özel seçkisi içinden seçebilirsiniz.