Sıcak havalarda ferahlık, mevsim geçişlerinde bağışıklık desteği sunacak meyve suları evde de yapılabilir. Peki evde doğal meyve suyu yapımının püf noktaları neler? Sizin için tüm detayları ile açıklıyoruz.
Siz de evinizin hijyenik ve konforlu mutfağında tüm aileniz için leziz meyve suları yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan kullanışlı meyve sıkacağı modelleri ve biraz zaman. Gazlı içecekler, içerisinde renklendirici, koruyucu ve katkı maddesi bulunan hazır içecekler yerine güvenle tüketebileceğiniz leziz karışımlar sizi beklemekte. Siz de hem pratik hem de lezzetli reçetelerimizi uygulayarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Gelin ödem atmaya, vitamin ve mineral almaya, serinlemeye yardımcı doğal meyve sularını beraber hazırlayalım!
Evde Doğal Meyve Suyu Nasıl Yapılır?
Meyvelerin posasından ayrılarak suyunun çıkarılması ile elde edilen içeceklere meyve suyu adı verilir. Meyveler doğası gereği tatlı veya ekşi lezzettedir. Hazır üretim meyve suları, daha doygun lezzet için katkı maddeleri eklenerek şişelenir. Ayrıca uzun raf ömrü gereksinimi nedeniyle içeceklerin vitamin ve mineral değerleri şüphe uyandırır. İşte tüm bu nedenler evde doğal meyve suyu yapımı için teşvik edici. Peki evde doğal meyve suyu nasıl yapılır?
Adım adım meyve suyu yapımına geçmeden önce uygulayabileceğiniz tekniklerden bahsedebiliriz. Öncelikle doğal meyve sularından bahsediyorsak içerisinde hiçbir rafine ürün ve kimyasal olmaması gerekir. Bu durumda rafine şeker dahil yapay ürünleri tariflerde kullanmamalısınız. Lezzetli ve doğal meyve suları için seçtiğiniz meyveleri tek olarak kullanabilir, içerisine doğal tatlandırıcılar ekleyebilir veya kendi karışımlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Meyve Sıkacağı ile Doğal Meyve Suyu Yapımı
Evinizde kolaylıkla yer verebileceğiniz küçük ev aletleri ile mutfağınızın konforunda meyve suları hazırlayabilirsiniz. Üstelik yapmanız gerekenler çok kolay!
- İlk olarak kullanacağınız meyveleri seçmelisiniz. Meyvelerin renk, tat uyumlarını göz önüne alarak tek veya karışık meyve suları hazırlamak için tercihte bulunabilirsiniz.
- Meyveleri belirledikten sonra yıkamalı ve karbonatlı suda 15 dakika kadar bekletmelisiniz.
- Duruladığınız meyveleri sap ve varsa çekirdeklerinden ayırdıktan sonra soyulması gerekip gerekmediğine bakmalısınız. Örneğin kabukları acı tat veren turunçgilleri soymanız gerekir. Ancak erik, çilek gibi meyveleri soymadan kolaylıkla sıkabilirsiniz.
- Bu ön hazırlıkların ardından cihazınızın besleme borusunun genişliğini göz önüne alarak gerekirse meyveleri birkaç parçaya ayırmalısınız.
- Ön hazırlıklar sonrasında meyve sıkacağınızın besleme borusuna tek tek meyveleri ekleyebilirsiniz.
- Doğru başlığın takılı olduğundan emin olduktan sonra cihazı çalıştırabilirsiniz. (Bazı sıkacakların püre yapma gibi fonksiyonları da bulunur. Bu ürünler genellikle başlık değişimi ile ek fonksiyonlarını yerine getirir. Bu nedenle cihazda sıkma işlemine uygun başlık olması meyve suyu yapımı için önem taşır.)
- Bu sırada cihazın çıkış borusunun hemen hizasında meyve suyunun dolacağı bir kap olması gerekir. Eğer posa için depo yoksa, posalar ayrı bir çıkışa yöneliyorsa ikinci bir kap daha koyabilirsiniz.
- Bazı modellerin çıkış kısmı kapakla kapalı olur. Eğer çıkışta bir kapak varsa, sıkımın ardından açarak hazırladığınız meyve suyunun kaba akmasını sağlayabilirsiniz.
- Kapaklı çıkışları meyve suyunu servis etmeden hemen önce açmalısınız. Hava ile temas oksidasyona neden olduğundan, kapak sayesinde teması azaltarak besin değerinin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Taze sıktığınız meyve sularını çeşitli bardak modelleri ile servis ederek keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Meyve Suyu Tatlandırma Yöntemleri
Evde meyve suyu yapımı oldukça kolay ancak damak tadınıza uygun lezzetleri yakalamak için biraz deneme yapmak gerekebilir. Özellikle katkı maddesi ve tatlandırıcı dolu olan meyve sularına alıştıysanız, ilk zamanlarda evde yaptığınız karışımları tatsız bulabilirsiniz. Bu durumda meyve suyu tatlandırma yöntemlerine başvurmanız mümkün. Peki meyve suyunu tatlandırmak için neler yapabilirsiniz?
- Şeker oranı yüksek meyvelere yönelebilirsiniz.
- Ekşi meyve miktarını azaltabilirsiniz.
- Doğal tat katacak kuru meyve tozlarını karışıma ilave edebilirsiniz.
- Doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
Alternatif Tatlandırıcılar ile Doğal Meyve Suyu Tatlandırma
Evde meyve suyu yaparken daha tatlı sonuçlar elde etmek için başvurabileceğiniz alternatif tatlandırıcılar sizinle;
- Ananas, portakal, karpuz, üzüm, mango, kavun gibi şekerli tadı daha belirgin olan meyveleri karışımınıza ekleyebilirsiniz.
- Limon, greyfurt gibi şekerden ziyade ekşi tadı öne çıkan meyvelere karışımlarınızda daha az yer verebilirsiniz.
- Dut veya erik kurusu tozu gibi doğal şekerli tat sunan tozları, servis sırasında meyve sularına karıştırarak içebilirsiniz.
- Meyve suyunu servis ederken elma suyu konsantresi, bal, agave ve akçaağaç şurubu ile karışıma tat katabilirsiniz. Ancak karışımı yoğun tatlandırıcılar ile homojen kıvama getirmek zor olabilir. Bunun için süt köpürtücü gibi aletlerden yardım alabilirsiniz.
Ev Yapımı Meyve Suyu Tarifleri
Geleneksel tariflerde ev yapımı meyve suyu, komposto reçeteleri pişirme gibi adımlar içerir. Oysa ısıl işlem meyvenin besin değerini önemli oranda kaybetmesi demek. Bunun için mümkünse ev yapımı meyve suyu tarifleri hazırlarken pişirme olmayan yöntemlere başvurmalısınız. Sıkma fonksiyonu bulunan ev aletlerine yönelebilirsiniz. SMEG ürünleri gibi kalitesinden emin olduğunuz markaların seçkin ürünlerini tercih etmelisiniz. Hem sıkacaklar hem de blender ürünleri kullanarak meyve suyu yapımını kolaylaştırabilirsiniz. Eğer blender kullanacaksanız, öğüttüğünüz meyveleri süzerek leziz ve doğal meyve sularına ulaşabilirsiniz. Peki ev yapımı meyve suyu tarifleri arasında ev sevilen reçeteler neler? İşte sizin için seçtiğimiz leziz içecekler;
Şeftalili Meyve Suyu Tarifi
Lezzetli bir şeftali suyu yapmak için sulu cinsleri tercih etmelisiniz. Meyveleri mevsiminde almalı ve olgunlaşmış ürünlerin suyunu sıkmalısınız. Özenle mutfağınıza getirdiğiniz meyvelerin organik olması önem taşıyor. Sap, yaprak ve çekirdeklerinden ayırdıktan sonra eğer meyveleriniz organik değilse mutlaka kabuklarını soymalısınız. Güzelce yıkadıktan sonra şeftalileri meyve sıkacağının besleme borusuna koyabilir ve cihazı çalıştırabilirsiniz. Çıkan suyu keyifle tüketebilirsiniz. Eğer blender kullanacaksanız, meyveleri biraz su ilave ederek öğütmelisiniz. Homojen olana kadar karıştırdığınız şeftalili suyu bir tülbent yardımıyla süzerek servis edebilirsiniz.
Kayısı Meyve Suyu Tarifi
Kayısı da tek başına meyve suyu son derece leziz olan meyvelerden biri. Yeterince olgun meyveler tercih ettiğinizde herhangi bir tatlandırıcı eklemenize gerek yoktur. Kayısı suyu yapmak için temizlediğiniz, ayıkladığınız ve iyice yıkadığınız meyveleri sıkacak veya blender yardımıyla öğütebilirsiniz. Blend edecekseniz hazneye su eklemeyi unutmamalısınız. 100 gram meyve için 100 ml su eklemeniz yeterlidir. İşlem sonrasında sıkacak ile sıktığınız kayısı suyunu direkt içebilir, mutfak robotu kullandıysanız süzdükten sonra servis edebilirsiniz.
Çilekli Meyve Suyu Tarifi
Çilekli meyve suyu yapmak için pişirme adımı şarttır. Aksi takdirde arzu ettiğiniz çilek aromasına ulaşmanız imkansız. Bu nedenle çilekli meyve suyu tarifi yapımı biraz daha çok adım içerir. İşte şekersiz, tamamen doğal, çilekli meyve suyu yapımı adımları;
- 1 kilo çileği ayıkladıktan sonra yıkayıp karbonatlı suda bekletmelisiniz. Sonra durulamalı ve süzmelisiniz.
- Ardından çilekleri bir tencere içine almalı, üzerine 1,5 litre kadar su ilave etmelisiniz.
- Tencereye 1 bardak kadar elma suyu konsantresi eklemelisiniz.
- Karışımı kısık ateşte 50 dakika kadar pişirirken ara ara reçel yapar gibi köpüklerini almalısınız.
- Süre dolduğunda pişen çilek suyunu ocaktan alabilir ve soğumasını bekleyebilirsiniz.
- Soğuyan çilekli meyve suyunu süzerek şişeleyebilir ve tüketebilirsiniz. Daha yoğun ve konsantre bir karışım arzu ediyorsanız karışımı el blender’ı ile karıştırdıktan sonra süzmeden de şişeleyebilirsiniz.
Erikli Meyve Suyu Tarifi
Evde meyve suyu yapımı konusunda uzman olanlar, erik suyunun ne kadar lezzetli olduğuna hakimdir. Erikli meyve suyu da çilek gibi pişirilerek lezzet kazanır.
- 1 kilo mürdüm eriğini ayıklamalı ve saplarından, çekirdeklerinden ayırmalısınız. Karbonatlı suda bekletip duruladığınız erikleri bir tencere içine almalısınız.
- Meyveleri üzerinde 1.5 litre kadar su ve 1 bardak elma suyu konsantresi ekleyerek kısık ateşte 45 dakika pişirmeniz yeterli.
- Ardından karışımı soğuyunca bir mutfak robotundan geçirmeli ve süzmelisiniz.
- Sonrasında leziz erikli meyve suyunuz hazır!
Karışık Meyve Suyu Tarifi
İçerisinde birçok meyve olan meyve sularına karışık meyve suyu denir. Ancak ideal bir karışık meyve suyunun renginin, lezzetinin cezbedici olması doğru meyvelerin seçimine bağlıdır. Bu nedenle iyi sonuç için her zaman reçete kullanmalısınız. Sizin için özel hazırladığımız leziz karışık meyve suyu tarifi ise lezzet garantilidir.
Öncelikle pişirmeden, sıkacak ile yapabileceğiniz bir reçeten paylaşacağız. 1 dilim ananas, 1 adet portakal, yarım yeşil elma ve 4-5 adet vişneyi temizlemelisiniz. Ardından sıkacağın besleme borusuna ekleyerek sıkabilirsiniz. Karışık meyve suyunun kırmızıya çalan turuncu rengi ve hafif ekşi-tatlı lezzeti sizi kendine hayran bırakır.
Ev yapımı karışık meyve suyunu pişirerek hazırlamak isterseniz 2 elma, 1 armut, 1.5 portakal, 2 dilim ananas, 1 su bardağı elma konsantresi ve 1 litre su kullanabilirsiniz. Öncelikle portakal hariç tüm meyveleri karbonatlı suda bekletmeli ve temizledikten sonra dilimlemelisiniz. Sonrasında suyu eklemeli ve 20 dakika kadar kaynatmalısınız. Meyveler yumuşayınca hafifçe ezip biraz daha kısık ateşte pişirmelisiniz. İyice pişen meyveleri (ortalama 40 dakikada) ocaktan alıp süzmeli ve sonrasında elde ettiğiniz karışık meyve suyuna portakalın suyunu sıkmalı, elma suyu konsantresi ilave ederek 5 dakika daha pişirmelisiniz. Ocaktan aldıktan sonra soğutup şişeleyebilirsiniz. Eğer portakalın posasından rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız, karışımı bir kere daha süzdükten sonra kadeh modelleri ile servis edebilir veya şişelere koyabilirsiniz.
Çocuklar İçin Özel Meyve Suyu Tarifleri
Çocuklar için besleyici ve lezzet dolu meyve suyu tarifleri hazırlamak istiyorsanız, sizin için hazırladığımız pratik reçeteleri uygulayabilirsiniz. İşte çocuklar için doğal meyve suyu yapımına yardımcı olacak tarifler;
- 1 elma, 1 armut ve 2 mandalinayı üzerini biraz geçecek kadar su ile kaynatmalısınız. 30 dakika sonra süzerek soğutmalısınız. Çocukların severek içeceği meyve suyunuz hazır!
- Narenciye sıkacağında 1 mandalina, 2 portakal ve yarım greyfurtu sıkabilirsiniz. Karışımın acılığını alması için içine bir çay kaşığı bal ekleyerek süt köpürtücü ile karıştırabilir ve hemen servis edebilirsiniz.
- 1 elma, 1 armut, 1 şeftaliyi ayıkladıktan sonra dilimlemeli ve üzerini biraz geçecek kadar su ile pişirmelisiniz. Kaynadıktan sonra meyveler iyice yumuşayınca altını kapatmalısınız. Süzdüğünüz karışımı, çocuklar için özel meyve suyu tarifiniz olarak servis edebilirsiniz.
Evde Doğal Meyve Suyu Saklama Yöntemleri
Meyvenin suyunun besleyici olması için saklama ve tüketme kurallarına dikkat etmelisiniz. Daha besleyici ve leziz meyve suları hazırlamak için önerilerimiz sizlerle;
- Öncelikle pişirmeden, sadece sıkarak meyve suyu hazırlıyorsanız hemen tüketmelisiniz. Sıkacağınızın soğuk ve yavaş sıkım fonksiyonu olsa dahi geçen her anın besin değeri kaybı anlamına geldiğini aklınızda tutmalısınız. Çiğ, ev yapımı doğal meyve sularından en yüksek verimi almak için taze sıkmaya özen göstermelisiniz.
- Eğer saklayacaksanız koyu renk, hava almayan vakumlu kapaklı, cam bir şişede ve buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Taze sıktığınız ev yapımı meyve suyunu 24 saat içinde tüketmelisiniz.
- Pişirerek hazırladığınız meyve sularını yine koyu renk, hava almayan, cam şişelerde ve buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.
- Pişirerek hazırladığınız doğal meyve suyunu, henüz sıcakken steril kavanozlara koymalısınız. Böylece ev yapımı doğal meyve suyuna uzun ömür kazandırabilirsiniz. Kapağı vakumlanan, konserve meyve sularını birkaç ay içinde dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.